· 

Ons kantoor in de pers: OVAM en Vlaamse Regering hebben burgers niet tijdig geïnformeerd omtrent PFAS/PFOS-verontreiniging

Per uitspraak van 19 september 2024 oordeelt de rechtbank eerste aanleg van Brussel dat de Vlaamse Regering en OVAM zich niet gedragen hebben als “normale zorgvuldige overheidsinstellingen” door pas in 2021 (nadat het schandaal uitbrak in de pers) de risico’s omtrent de verontreiniging kenbaar te maken aan de bevolking en een bodemonderzoek te laten uitvoeren. Dit terwijl de vervuiling en de risico’s hen al sinds 2017 gekend waren.

 

Daarnaast veegde de rechtbank het argument van de Vlaamse Regering en OVAM van tafel dat ze niet gecommuniceerd hadden omdat zij 3M als vervuiler wilden laten betalen voor de sanering. De rechter is duidelijk: het principe dat de vervuiler betaalt sluit niet uit dat de overheid haar burgers dient te informeren.

 

Greenpeace vzw, Velt vzw en Bioforum vzw stelden omwille van deze laattijdige communicatie een schadeclaim in, ten belope van 1 symbolische euro, waarbij zij door ons kantoor vertegenwoordigd werden en de rechtbank gaf hen aldus gelijk.

 

Het is de eerste keer dat in België wordt bevestigd dat de overheid dergelijke actieve communicatieplicht heeft, waarbij de overheid de burgers spontaan en uit eigen beweging op de hoogte moet brengen van de gezondheidsrisico’s.

 

Een uniek precedent voor zowel milieuverenigingen als omwonenden. 

 

U kan het vonnis hier raadplegen.

 

U kan het persbericht hier raadplegen.